عضویت آموزش کنترل و ترویج خدمات مهندسی گاز و آبفا ارتباط با بازرسان ارتباط با ریاست آمار آنلاین

  • به سایت سازمان نظام مهندسی ساختمان استان البرزخوش آمدید.
  • شماره سامانه پیام کوتاه سازمان: 30008356
  • پست الکترونیک: info@alborz-nezam.ir
پنجشنبه 30 فروردین 1403 | 4:33

دکتر کوروش غفاری: تجربه ویرانگر زلزله کرمانشاه ضرورت تدوین کتاب «راهنمای طراحی سازه ای و جزییات اجرایی دیوار های غیر سازه ای» را بیشتر آشکار کرد

1398/06/16

کتاب راهنمای طراحی سازه ای و جزییات اجرایی دیوار های غیر سازه ای با همت ویژه جمعی از اعضای سازمان نظام مهندسی البرز تهیه و از سوی این سازمان به زیور طبع آراسته شد

کتاب راهنمای طراحی سازه ای و جزییات اجرایی دیوار های غیر سازه ای که در سال 1397 و با شمارگان  5000 نسخه از سوی سازمان نظام مهندسی ساختمان استان البرز به چاپ رسید، مورد استقبال مهندسان ساختمان در اقصا نقاط کشور قرار گرفت.

به بهانه  ابلاغ پیوست ششم آیین نامه 2800 زلزله به همه استانهای کشور که بر پایه اطلاعات تدوین شده در این کتاب  گردآوری شده است، با دکتر کوروش غفاری از اعضای هیات مدیره سازمان نظام مهندسی ساختمان استان البرز و از مولفین این کتاب گفت و گویی انجام داده ایم که در ادامه خواهید خواند:




•    مراحل تدوین کتاب راهنمای طراحی سازه ای و جزییات اجرایی دیوار های غیر سازه ای از چه زمانی آغاز شد؟

 تحقیقات صورت گرفته بر روی مهار اجزای غیر سازه ای ساختمان از سال ۱۳۹۵  با همکاری اعضای هیات علمی مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی آغاز و مشخصاً در خصوص مهار دیوارهای غیر باربر در ساختمانهای فاقد میانقاب طی قراردادی که در سال ۱۳۹۶ بین سازمان نظام مهندسی ساختمان استان البرز و برخی از اعضای هیات علمی مرکز تحقیقات مبنی بر تهیه کتاب راهنمای طراحی جزییات غیرسازه‌ای دیوارها منعقد شد .



•    در تدوین این کتاب از چه منابع و مقرراتی استفاده شد ؟

 اطلاعات استفاده شده در  این کتاب برگرفته از قوانین و مقررات ملی ساختمان و استانداردهای  2800 زلزله تا قبل از آن است. همچنین در تدوین این کتاب  از کلیه نتایج حاصل از آزمایشات صورت گرفته در مرکز تحقیقات راه ، مسکن و شهرسازی روی میز لرزه در تدوین محتوی و بدست آوردن جزییات اجرایی استفاده شده است.




•    تدوین کتاب چه مدت به طول انجامید؟

 آزمایشات و تدوین و طراحی تدوین متون و طراحی راهنمای تصویری این کتاب تقریبا حدود دو سال به طول انجامید. من در اینجا لازم می دانم از همه همکارانم که در تدوین این کتاب به طور شبانه روزی وقت صرف کردند به ویژه آقای دکتر نادر خواجه احمد عطاری، آقای مهندس ابوالفضل آجرلو و آقای مهندس وحید کیانی تقدیر و تشکر نمایم که وقت و دقت فراوانی را برای تدوین این کتاب صرف کردند.



•    در مرحله اجرا، استان البرز از چه زمانی برای اجرایی شدن و مهار دیوارها اقدام جدی را آغاز کرد؟

 همانگونه که می دانید، حدود 60 تا 70 درصد هزینه های ساخت یک ساختمان مانند تیغه چینی، نازک کاری و تاسیسات برقی و مکانیکی بر روی لایه دیوارهای غیر سازه ای تعبیه می شود که اگر استحکام نداشته باشند در اثر ریزش دیوار دچار تخریب می شود. با توجه به ابلاغ اجرای ضوابط طراحی لرزه ای اجزای غیرسازه ای در فصل چهارم ویرایش ۴ آیین نامه ۲۸۰۰ زلزله ، موضوع پیش از تدوین این کتاب نیز در دستور کارمهندسان قرار گرفته بود، اما تدوین این کتاب موجب تشریح جزییات دقیق تر اجرایی شد.  بر این اساس سازمان از سال 96 « نهضت مهار جانبی دیوارهای غیر سازه ای ساختمان ها» یا همان والپست ها را دستور کار خود قرار داد. .



•    با وجود اینکه این اطلاعات در ویرایش ۴ آیین نامه ۲۸۰۰ زلزله وجود داشت چه لزومی برای تدوین این کتاب احساس می شد؟

 جزییات اجرایی تا پیش از این بسیار متفاوت بود با توجه به اینکه در استاندارد ۲۸۰۰ موارد به طور کلی ابلاغ گردیده بود مراجع مختلف اقدام به ارایه جزییات اجرایی متفاوتی برای اجرای آن کرده بودند که در نحوه اجرا موجب تفاوت‌های بسیاری شده بود. برخی از ارگان ها هم اقدام به این کار کردند ولی در مرحله اجرا و در جزییات اجرایی با هم تفاوت بسیاری داشتند و در حال حاضر حتی عملکرد صحیح طراحی آنها زیر سوال رفته است.

  تجربه ویرانگر زلزله کرمانشاه بر ضرورت تدوین این کتاب تاکید دوباره ای بود و نشان داد جزییات اجرایی ارایه شده توسط دستگاه های مختلف به درستی عمل نکرده و پس از اجرا موجب وارد آمدن خسارات هنگفت سازه ای و غیر سازه ای در ساختمانهای با کاربری های مختلف و در مکان های مختلف می شود.



•    انتشار این کتاب تا چه حد توانسته در افزایش کیفیت ساخت و اجرای دیوارهای غیر سازی موثر باشد؟

 البته این کتاب مورد استقبال مهندسان سراسر کشور قرار گرفت ولی اینکه این مهم تا چه حد در مرحله اجرا فراگیر شده است نیاز به بررسی های بیشتری دارد .



•    چه تفاوتی میان اطلاعات مندرج در کتاب و پیوست ششم آیین نامه ۲۸۰۰ زلزله وجود دارد؟

 اغلب اطلاعات و جزییات اجرایی ابلاغ شده در پیوست ششم آیین نامه ۲۸۰۰ برگرفته از متن کتاب به چاپ رسیده توسط سازمان نظام مهندسی ساختمان استان البرز است و  تنها در برخی کاربری های ویژه مانند بیمارستان ها و ساختمان های خاص و متداول با هماهنگی مولفین کتاب تغییرات جزیی و اجرایی در پیوست اضافه شده است  ولی غیر از آن حتی در بخش نقشه های اجرایی سه بعدی ارایه شده در پیوست، همه اطلاعات برگرفته از کتاب راهنمای جزییات طراحی دیوارهای غیرسازه ای است .







نشریه نیارش

آب و هوا

همایش ها

اوقات شرعی